melatonin
Melatonin beyin tarafından saat 23:00 ile 05:00 arası salgılanan bir hormondur. Bu hormonun temel görevi, hücre sistemini yenileyerek, bağışıklık sistemimizi arttırmasıdır ama asıl görevi vücudun biyolojik saatini korumaktır. Bu işleme tıp dilinde Jet-lag deniliyor. Her ne kadar Jet-lag için "uçakla yapılan uzun yolculuktan sonra, özellikle doğu-batı veya batı-doğu yönünde 5'ten fazla zaman dilimi geçilmesiyle, yapılan yolculuklarda, zaman farklılığından dolayı ortaya çıkan rahatsızlık" deniliyorsa da uzun süre uykusuz kalıp, ertesi gün yine yoğun tempoda işe başlamak ve gün içinde dalgalı seyirde yaşam temposunu ayak uydurmaya çalışmak, hatta uzun süre uykusuz araba kullanmak da yine kısmen de olsa Jet-lag'ı meydana getirebiliyor. İşte bu biyolojik saati dengeleyen tek faktör ise melatonin hormonudur. Özellikle, pilotlar ve sürekli yolculuk yapmak zorunda kalanlar, vücut saatini dengeleyen bu hormonu güçlendirmek için dış takviye yaparlar.
Jet-lag denilen "biyolojik saat" hadisesinin sebebi olan bu hormon, aynı zamanda diğer antioksidan tesirlerini güçlendiriyor, kanserli hücrelere karşı müthiş bir koruma sağlıyor, üreme sistemiyle bağlantısından tutun da yorgunluk, isteksizlik gibi durumların nedenlerini oluşturabiliyor. Ayrıca, bu hormon yaşlanmayı geciktirici etkisinden dolayı da üzerinde önemle durulan bir hormondur.
Melatonin, beyinde yalnızca geceleri ve karanlıkta salgılanır. Yapılan çalışmalar melatoninin kanseri önleyici etkileri ve hücresel hasarın onarımında çok önemli rolü olduğunu, ayrıca bağışıklık sistemini destekleyici etkileri de olduğunu gösteriyor. Yapılan hayvan deneyleri de melatoninin kanser ile direk ilişkisi olduğunu gösteriyor. Ayrıca körlerin daha az kansere yakalanması da bunun bir göstergesidir
Melatonin hapları Amerika'da Jet-lag Sendromu ve kanser için takviye olarak kullanıldığı halde henüz Türkiye'de yaygınlaşmadı. Kullanmak için bu linke sipariş verebilirsiniz.
|